Tricom genom tiderna

Som en av de äldsta i branschen har Tricom en lång historia bakom sig, på mitten av 80 talet kände folk till oss som reparatör på Commodore 64, Amiga, Atari, Apple, ZX Spectrum, några få PC och en och annan ABC 80. Slutet av 80 talet blev det mesta Amiga och Ataridatorer som dominerade servicebänkarna.

Slutet av 80 talet började Tricom sälja tillbehör till Amiga vilket ett decennium senare slutade med att Tricom blev Sveriges största reparatör, återförsäljare och distributör av Amigatillbehör. Dock 1994 gick Amigas ägare Commodore i konkurs och och slutet av 90 talet hade varumärkets sålts flera gånger om. Tricom fortsatte stödja Amiga och tog över svenska agenturen på Amiga datorerna och drev tillsammans med föreningen SUGA (Swedish User Group of Amiga) två mässor (Amitech 97 och Amitech 98) helt dedikerat till Amiga. Mässorna var succé och visade de entusiasm Amiga användarna hade. Dock pga. att inga nya datorer släppes dog sakta plattformen ut och Tricom gick mer över till PC och MAC datorer som då växte starkt.

Från mitten av 90 talet när PC växa sig allt starkare och det var naturligt att börja reparera PC datorer vilket också ledde till att vi började sälja PC datorer i allt större omfattning. Början av år 2000 blev intäkterna av försäljningen av PC datorer till och med större än intäkterna på service vilket ledde till att Tricom även satsade även på att ha datorbutiker i samband med våra serviceverkstäder. PC försäljningen var urstark fram till 2010 då luften nästan gick ur branschen där många återförsäljare försvann och de som var kvar såg omsättningen sakta minska år efter år. År 2013 började Tricom samarbeta med en branschkollega och gick under samma varumärket för gemensamma inköp och marknadsföring. Men med tiden började de olika bolagen satsa på olika genar i service vilket ledde till att bolagen tackade varann för 7 års samarbete och gick över till varsitt varumärke och koncept.

Tricom är idag som tidigare specialiserad inom avancerad service och tjänster och allt detta knyts ihop av våra olika tekniker inom respektive område och får det hela att harmoniera, vi får det helt enkelt att fungera!

2020
Tricom går tillbaka till sitt gamla namn och öppnar åter sin egen hemsida och webshop
2020
Gävle flyttar sitt servicecenter 150 meter från Nygatan 26 till Nygatan 36 för att samla alla verksamheter under samma tak
2018
Tricom lanserar en egen hemsida för elektronikreparation under namnet lagakretskort.se
2016
Stockholm har nu också gått över till vitt tema i butiken
2015
Dags för en uppfräschning av Gävlebutiken igen, nu går temat från svart till vitt
2013
Tricom skyltade om genom ett samarbete med gemensamma inköp och marknadsföring.
2007
Tricom har alltid varit ett företag i förändring, butikerna har speglat detta genom att kontinuerligt utvecklas. Istället för lecablock går nu kassadiskar och bänkar i svart tema.
2005
På bara två år växte Gävlebutiken ur sin lokal, så det var bara att ta bort väggen till lokalen bredvid. Det var främst serviceverkstan som behövde mer yta som tredubblades vilket behövdes för den ständigt ökade servicemängden.
2003
Två rutinerade grabbar från Tricom Uppsala flyttar till Gävle för att öppna en ny butik, invigningen var efterlängtad av invånarna. Butiken hamnade på Nygatan 26, Gävle och invigningen var en succé!
1997
På ett par år hade butiken vuxit sig ut lokalen ännu en gång och det var dags att flytta igen. Den här gången till Svartbäcksgatan 41, Uppsala. Nu var butiken på 167m2. Det var detta år som Data Vision gick ihop med Tricom och gick under namnet Tricom Data Vision under ett par år.
1994
Data Vision flyttade butiken till Sysslomansgatan i Uppsala, 100m2 lokal och verksamheten utökat till butiksförsäljning av både Amiga och Pc datorer etc.
1991
Data Vision AB grundades av en nyexaminerad entusiast som precis hade gått utbildning inom microelektronik efter att ha suttit i en källare flera år och lött, byggt om Amiga datorer. Huvudsakliga affärsidén var reparation av Amiga datorer men blev också återförsäljare år Commodore och började sälja Amiga datorer. Verksamheten började i en 42m2 lokal på Kungsgatan i Uppsala. (Bild: Data Vision AB, 42m2 datorbutik på Kungsgatan 47 i Uppsala år 1991
1990
Verksamheten växte ut ur sina lokaler och flyttade in till en källarlokal på Birkagatan 113 i Stockholm. Då var det modernt med härligt brun bröstpanel och beiga väggar. Kunderna stod i kö innan vi ens hade hunnigt flytta in :)
1987
På två år hade verksamheten ökat till att serva alla datorer på marknaden som monitorer och tillbehör. Lödkolv och oscilloskop var det mest använda verktygen och grabbarna var så bra på sitt jobb att både Commordore och Atari kontaktade och bad om att få skicka in svårlösta fall. På bild har ni Eric, en av dåtidens vassaste tekniker, löste de mest avancerade reparationerna.
1987
Historien började när datorreparatörerna Eric, Olle och Tommy slog ihop och startade egen reparationverkstad. Namnet Tricom uppkom av siffran 3 som i tre grundare och com för kommunikation vilket var modernt på sin tid. Olle som sitter i mitten är fortfarande kvar i Tricom och är idag bolagets VD.